Afstandsonderwijs: alles wat je moet weten

Studeren op een afstand en aan je eigen tempo, dat is afstandsonderwijs. Je volgt grotendeels of volledig een cursus vanop afstand. Je krijgt doorheen de cursus trajectbegeleiding en je wordt ondersteund door verschillend materiaal. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld je huidige job of je studies wilt combineren met een extra cursus. Ook wanneer kinderen moeite hebben met school, ze in het buitenland verblijven of wanneer ze vanwege gezondheidsproblemen de lessen niet kunnen volgen, kunnen ze afstandsonderwijs volgen. Opleidingsverstrekkers waar je in Vlaanderen op afstand een cursus kan volgen zijn Laudius, Centrum voor Afstandsonderwijs, Civas, NHA en NTI.

Afstandsonderwijs

Hoe schrijf ik mij in voor een cursus in het afstandsonderwijs?

Via één van de aanbieders kan je je makkelijk online inschrijven. Eens het inschrijvingsgeld betaald is, krijg je toegang tot de eCampus. Zo kan je steeds aan al het materiaal. Wanneer je niet 100% zeker bent of een specifieke cursus iets voor jou is, dan kan je vaak enkele hoofdstukken digitaal inkijken of de cursus raadplegen op de campus.

Hoe behaal ik een examen of getuigschrift in het afstandsonderwijs?

Aangezien je de leerstof op je eigen tempo verwerkt, kan je kiezen wanneer je je examen wilt afleggen. Afhankelijk van welke cursus je kiest kan je een examen thuis afleggen of op één van de examenlocaties. Via jouw eCampus, een digitaal platform waarop je alles met betrekking tot je cursus kan raadplegen, kan je een examen inplannen. Na je aanvraag voor een examen zal je een bevestiging krijgen van je examenafspraak.

De gouden regel bij het Centrum voor Afstandsonderwijs is dat je minstens 60% moet behalen op je examen. Wanneer je cursus uit verschillende modules bestaat met elk een examen, dan moet je op elk onderdeel minstens 60% halen. Ongeveer drie weken na je examen zullen je punten beschikbaar zijn op je digitaal proefiel. Nadat je je examens met succes hebt voltooid, ontvang je een diploma per post. Wanneer je minder dan 60% haalt op je examens, dan kan je zonder extra kosten een herexamen inplannen.

Ook via Laudius kan je thuisstudies volgen en examens afleggen. Bij deze onderwijsinstelling betaal je € 69,90 examengeld als je tijdens je inschrijving al aangeeft dat je een openboek examen wilt afleggen. Wanneer je pas op een later moment na je inschrijving aangeeft dat je een examen wilt afleggen, dan zal je dat € 125 kosten. Eens geslaagd kan je een officieel een Laudius-Getuigschrift ontvangen.

Bij NHA werk je samen met je persoonlijke docent toe naar je examen of getuigschrift. Door oefeningen in te sturen, krijg je op regelmatige basis feedback. Via het digitaal portaal kan je je eenvoudig aanmelden voor een examen. Wanneer je niet slaagt voor het examen, dan zal je € 125 moeten betalen voor een herkansing. Indien je ervoor kiest niet deel te nemen aan de examens, dan kan je altijd nog een getuigschrift behalen. Voor het getuigschrift betaal je een eenmalige kost van € 29.

Ook bij Civas kan je een getuigschrift of een diploma behalen na een opleiding. Hier ben je ook niet verplicht om een examen af te leggen en kan je gewoon op basis van je oefeningen een certificaat behalen. Wanneer je toch een diploma wilt, dan zal je moeten deelnemen aan de examens.

Tot slot biedt NTI ook cursussen aan die je vanop een afstand kan raadplegen. Naast je inschrijvingsgeld betaal je nog een apart bedrag voor het examengeld. De specifieke bedragen en examendata waarop je kan deelnemen vind je steeds terug per opleiding.

Hoeveel kost afstandsonderwijs?

Alles hangt af van de cursus die je volgt, het materiaal dat erbij hoort en of je ervoor kiest een examen af te leggen. Het is daarom altijd interessant om te kijken of de opleidingsverstrekker geen kortingen aanbiedt. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere cursussen tegelijk combineert of je start samen met iemand die je kent met een cursus, dan kan je soms een vermindering krijgen op het inschrijvingsgeld. Soms kan je ook een korting krijgen wanneer je als zelfstandige wilt starten. Als werkzoekende heb je vaak ook voordelen wanneer je een opleiding wilt volgen. Zo krijg je vaak een vermindering op de cursus omdat je je actief wilt bijscholen.

In sommige gevallen kan je ook beroep doen op opleidingscheques. Bekijk daarom zeker in onze post over opleidingscheques of je ervoor in aanmerking komt. Wanneer je in aanmerking komt voor de opleidingscheques, dan kan je € 250 aan cheques aanvragen. Voor de helft komt de overheid je tegemoet. Dat betekent dus dat je 125 euro zelf moet betalen. Best vraag je de opleidingscheques nog aan voordat je je inschrijft voor een cursus, zo kan je meteen van de voordelen genieten.

Wat is het verschil tussen avondonderwijs en afstandsonderwijs?

Avondonderwijs biedt opleidingen aan die je op een locatie in jouw buurt kan volgen. Je kan de cursussen volgen tijdens de week na je werkuren of na je studies. Soms gaan er ook lessen door in de weekends. Tijdens de contactmomenten word je op een praktische manier opgeleid door de docenten. Bij afstandsonderwijs verloopt alles via een eCampus. Dat betekent dat je de thuisstudies volledig aan je eigen tempo kan leren. Soms zijn er digitale contactmomenten voorzien. Je hebt ook steeds een opleidingsverstrekker die je begeleidt.

Wat zijn de voordelen van afstandsonderwijs?

  • Studeren aan je eigen tempo: Je bepaalt zelf hoelang je erover doet om een cursus te te beheersen. Je hoeft enkel te onthouden dat je de cursus binnen de 5 jaar moet vervolledigen.
  • Veel flexibiliteit: Je kiest zelf steeds waar en wanneer je een module van de cursus volgt. Dat kan vanuit je zetel of zelfs vanop vakantie.
  • eCampus: Je beschikt over een digitaal platform waar je al het materiaal kan raadplegen. Via dat portaal kan je ook contact zoeken met je docent.
  • Persoonlijke docent: De docent beantwoord je vragen zo snel mogelijk en zorgt voor een goede begeleiding doorheen de cursus.
  • Hele reeks oefeningen, taken en filmpjes: Via het digitaal portaal kan je aan al het materiaal om de leerstof voldoende te beheersen.
  • Goed te combineren met job, studies en gezin: Omdat je zelf kan kiezen waar en wanneer je de cursus volgt, kan je deze cursussen perfect plannen met de rest van je dagelijkse leven.
Geschreven door Thomas
Als oprichter van deze website tracht ik een zo volledig mogelijk overzicht te geven van alle thuisopleidingen, cursussen en studies die er beschikbaar zijn. Ik probeer zelf ook zoveel mogelijk bij te leren.

Mijnstudie.be

Over ons
Blog
Contact
Privacy