Opleidingscheques: alles wat je moet weten

Wat zijn opleidingscheques?

Zin om door te groeien op je werk of om iets nieuws bij te leren? Dan maak je misschien wel kans op opleidingscheques. Opleidingscheques zijn een financiële tegemoetkoming die de gewesten toekennen. Zo hoef je niet alle kosten van een opleiding voor je rekening te nemen. Zo betaal je slechts de helft van de opleidingscheques, de Vlaamse overheid ondersteunt je in de andere helft. Lees hieronder alles over opleidingscheques, hoe je ze aanvraagt, wanneer je ervoor in aanmerking komt en nog veel meer.

Wat zijn de voorwaarden van opleidingscheques?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je opleidingscheques wilt aanvragen. We bekijken hieronder even waar je allemaal mee in orde moet zijn:

 • Werksituatie: Wanneer je een werknemer bent of een uitzendkracht, maak je kans op opleidingscheques. Het maakt daarbij niet uit of je in de privésector of in de publieke sector actief bent. Zelfs wanneer je tijdelijk werkloos bent kan je opleidingscheques aanvragen. Dat komt omdat je nog valt onder het contract van je werkgever.
 • Woonplaats: Woon je in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan kan je jouw opleidingscheques aanvragen. Zelfs wanneer je in een ander land woont dat tot de EU behoort of de landen die behoren tot de Europese Economische Ruimte (EER), en je werkt in Vlaanderen of Brussel, dan kan je ook opleidingscheques verkrijgen.
 • Eigen keuze: Je kiest ervoor om een opleiding te volgen op eigen initiatief en je betaalt ook de opleiding zelf.
 • Opleidingsniveau: Is je hoogst behaalde diploma een diploma van het secundair onderwijs? Dan kan je kijken naar de loopbaangerichte opleidingen, alsook de opleidingen die je terugvindt in de Opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives. Deze opleidingen kan je dan gewoon met een opleidingscheque betalen. Wanneer je verder hebt gestudeerd en een graduaats-, bachelor-, of masterdiploma hebt behaald, dan kan met de opleidingscheques enkel de loopbaangerichte opleidingen betalen.

Hoe vraag ik opleidingscheques aan?

Je vraagt de opleidingscheques aan bij het gewest waar je woont. In Vlaanderen kon je dat vroeger aanvragen via de VDAB, maar sinds september 2020 moet je daarvoor bij het departement Werk en Sociale Economie (WSE) zijn. Via hun portaal kan je online een aanvraagformulier invullen. Nadat je alles correct hebt ingevuld ontvang je ook steeds een bevestigingsmail. Eens het departement WSE jouw aanvraag behandeld heeft, brengen ze je op de hoogte van hun beslissing. Vergeet niet dat het belangrijk is dat je de opleidingscheques aanvraagt nog voor dat je je inschrijft voor een specifieke opleiding. Op die manier kan je met je opleidingscheques je inschrijving betalen.

Heeft het departement WSE jouw aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je digitaal jouw opleidingscheques via Edenred. Op de digitale opleidingscheques vind je jouw naam terug, de naam van de opleiding waarvoor je je wilt inschrijven en de naam van de opleidingsverstrekker. Je zal ook de vraag krijgen om jouw bijdrage aan de opleidingscheques binnen de 24 uur te betalen.

Wanneer heb ik geen recht op opleidingscheques?

In verschillende gevallen kom je niet in aanmerking voor een opleidingscheque. Hieronder bekijken we wanneer dat het geval is:

 • Zelfstandigen: Werk je voor jezelf, dan kom je niet in aanmerking voor opleidingscheques.
 • Werkloosheidsuitkering: Ontvang je momenteel een werkloosheidsuitkering, dan zal je ook geen opleidingscheques kunnen ontvangen.
 • Student: Werk je momenteel via een studentenovereenkomst, ook dan zal je niet in aanmerking komen voor opleidingscheques.
 • Werkcontract met minder dan 80 uur: Stel dat je momenteel een individuele beroepsopleiding (IBO) volgt en minimum 80 uur per maand werk. In dat geval kom je ook niet in aanmerking voor opleidingscheques. Hetzelfde geldt wanneer je bijvoorbeeld deeltijds leert.
 • Betaalde opleiding: Betaalt jouw werkgever al jouw opleiding? Dan zal je dus geen kans maken op opleidingscheques.

Voor welke opleidingen krijg ik opleidingscheques?

Je wilt natuurlijk weten in welke opleidingen de overheid je tegemoetkomt. Is je hoogst behaalde diploma een diploma van het secundair onderwijs, dan kijk je naar de opleidingen in de Opleidingsdatabank van Vlaamse opleidingsincentives. Ben je kortgeschoold, midden geschoold of hooggeschoold dan kan je kijken naar de loopbaangerichte opleidingen. Dat zijn opleidingen die aangeraden worden in het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) tijdens het volgen van loopbaanbegeleiding.

Het is belangrijk bij een loopbaangerichte opleiding dat het loopbaancentrum via een attest loopbaanbegeleiding verklaart dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van het POP. Het loopbaan attest mag maximum 6 jaar oud zijn en moet samen met het inschrijvingsbewijs van de opleiding bijgevoegd worden wanneer je de opleidingscheques aanvraagt. Verder moet de opleiding bestaan uit minstens 32 lesuren en de docent van de cursus moet ook een gekwalificeerde dienstverlener zijn.

Wat kan ik allemaal betalen met mijn opleidingscheques?

Wanneer je een opleiding volgt dan heb je vaak kosten voor boeken, cursusmateriaal en het inschrijvingsgeld. Dat zijn allemaal zaken waarvoor je de opleidingscheques kan gebruiken. Alle directe kosten voor je opleiding, kan je dus met opleidingscheques betalen. Ook wanneer je moet betalen om deel te nemen aan bepaalde examens of testen, dan kan je de opleidingscheques gebruiken.

Hoeveel geld bevat een opleidingscheque?

Een opleidingscheque heeft een waarde van € 250 per schooljaar. Je betaalt hiervan de helft en de Vlaamse overheid komt je tegemoet in de andere helft. Concreet betekent dat dat jij hiervoor € 125 betaalt. Soms kan het zijn dat dat het bedrag van de opleidingscheques hoger ligt. We bekijken hieronder in welke gevallen je een verhoogde tegemoetkoming krijgt:

 • Geen diploma secundair onderwijs + specifieke opleiding: Wanneer je niet beschikt over een diploma secundair onderwijs en je volgt een specifieke opleiding zoals basisgeletterdheid, rekenvaardigheid, ICT-vaardigheden, Nederlands voor anderstaligen, een knelpuntopleiding of een opleiding die leidt naar een secundair diploma, dan zal je een verhoogde tegemoetkoming krijgen. In dat geval zal de Vlaamse overheid de volledige som van € 250 betalen. Zelf zal je dus niks meer moeten bijleggen.
 • Geen diploma hoger onderwijs + specifieke opleiding: Als je nog geen diploma hebt van het hoger onderwijs, maar je wilt wel een opleiding volgen die leidt naar een graduaats- of bachelorsdiploma, dan kan je ook een verhoogde tegemoetkoming krijgen. Wanneer het gaat om zo’n specifieke opleidingen, dan kan je een opleidingscheque aanvragen van € 500. Ook hier is het zo dat de Vlaamse overheid je voor de helft tegemoetkomt. Dat betekent dus dat je zelf € 250 moet bijleggen.

Nog geen opleiding gevonden die bij je past om opleidingscheques aan te vragen? Bekijk dan hier het volledige aanbod en vind een studie die je helpt doorgroeien.

Geschreven door Sofie

Mijnstudie.be

Over ons
Blog
Contact
Privacy