Examencommissie: alles wat je moet weten

Stel dat je opnieuw wil starten met studeren, maar je beschikt niet over een diploma van het secundair onderwijs. Of misschien heb je je al regelmatig ingeschreven bij een onderwijsinstelling en heb je de limiet van het maximumaantal inschrijvingen overschreden. In al die gevallen kan je beroep doen op de Centrale Examencommissie. Elk jaar worden er verschillende examens georganiseerd door de gemeenschappen waardoor je toch nog een diploma kan behalen. Lees hieronder alles wat je moet weten over de Ecamencommissie.

examencommissie

Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen aan de examens? 

Wanneer je wil deelnemen aan de examens van de Examencommissie dan maakt je nationaliteit of vooropleiding niet uit. Let wel op: wanneer je nog leerplichtig bent dan moet je huisonderwijs volgen of les volgen in het secundair onderwijs. Alle kinderen tussen de 5 en 18 jaar zijn in België leerplichtig.

Hoe neem ik deel aan de examens van de Examencommissie?

Eerst en vooral moet je je inschrijven voor de infosessie, die is verplicht. Elke maand organiseert de examencommissie een infosessie. Inschrijven kan via de website van de examencommissie zelf. Belangrijk is dat je je identiteitskaart meebrengt, anders zullen ze je niet kunnen registreren op het examencommissie platform (EC-platform).

Nadat je de infosessie hebt gevolgd, kan je aan de slag op het EC-platform. Zo kan je meteen een graad en studierichting kiezen waarvoor je nadien het studiegeld betaald. Wanneer de betaling goed doorkomt, heb je toegang tot het volledige platform.

Verder kan je al je examens plannen naargelang de tijd die je hebt, maar doorgaans leg je een vak binnen de vier maanden af. Je voorbereiden op de examens doe je aan de hand van de vakfiches. Slaagde je niet voor een examen van een bepaald vak? Dan heb je dat jaar nog twee overige examenbeurten.

Binnen de maand weet je hoe goed je het hebt gedaan op je examens, maar vaak publiceren ze de cijfers veel vroeger. Heb je alles goed doorlopen en ben je geslaagd voor al je vakken? Dan ontvang je binnen de week een diploma.

Wat is het Examencommissie platform?

Als kandidaat beschik je over een eigen account op het Examencommissie platform, of kortweg EC-platform. Nadat je de infosessie hebt gevolgd ontvang je een persoonlijke login samen met een wachtwoord. Op dit platform kan je kiezen voor welke studierichting je je graag wilt inschrijven. Je kan er ook makkelijk je examens plannen en je resultaten raadplegen. Wanneer je een examen hebt afgelegd dan kan je via dit platform zelfs een aanvraag doen om je examen in te kijken.

Hoe bereid ik me voor op de examens?

Op de site van de Vlaamse Gemeenschap vind je alle examenleerstof terug. Je kan dus kiezen om de informatie volledig zelf te verwerken. De leerstof is voor elk vak vastgesteld in vakfiches. Deze fiches geven je een duidelijk overzicht van de leerdoelen en de leerinhoud van het vak. Je zal er ook meer informatie terugvinden over het verloop van het examen. Het is dus aangewezen dat je deze vakfiches goed doorneemt om je goed te kunnen voorbereiden. Verder krijg je er ook een uitgebreid overzicht van de nodige handboeken, websites en andere leermiddelen. Je vindt bij de Examencommissie van het secundair onderwijs ook voorbeeldexamens. Zo krijg je al een idee van hoe zo’n examen verloopt.

Wanneer je toch liever ondersteund wil worden, dan kan je beter kijken naar afstandsonderwijs in plaats van opleidingen via de Examencommissie. Tijdens deze cursussen word je onderwezen door een docent en aan het einde van de opleiding ontvang je een getuigschrift.

Kan ik een vrijstelling krijgen?

Eens je de infosessie gevolgd hebt en alle logingegevens hebt ontvangen voor het EC- platform, dan kan je een vrijstelling aanvragen. Dat kan je doen wanneer je kan aantonen dat je eerder al succesvol een examen hebt afgelegd in een school of het afstandsonderwijs. Bekijk hieronder de voorwaarden alvorens je een vrijstelling aanvraagt:

  • Diploma secundair onderwijs: Beschik je al over een diploma in het secundair onderwijs, dan kan je een vrijstelling aanvragen.
  • C-attest laatste jaar: Behaalde je tijdens je laatste in het secundair onderwijs een C-attest? Ook dan kan je aanvraag indienen voor een vrijstelling.
  • Volwassenenonderwijs: Beschik je over deelattesten of certificaten uit het volwassenenonderwijs, dan kan je een vrijstelling aanvragen.
  • Certificaten: Behaalde je een certificaat in het deeltijds onderwijs of tijdens de leertijd, ook dan kan je beroep doen op een vrijstelling.
  • Credits: Indien je credits hebt verzameld in het hoger onderwijs, ook dan is het interessant om een vrijstelling aan te vragen.

Kan ik educatief verlof aanvragen?

Wanneer je wil deelnemen aan de examens en tijd wil hebben om te leren voor de vakken, dan kan je educatief verlof aanvragen wanneer je in de privésector werkt. Dat betaald opleidingsverlof moet je wel op tijd aanvragen bij je werkgever. De Examencommissie zorgt ervoor dat je een bewijs hebt van je inschrijving. Bovendien geven ze je een aanwezigheidsattest mee na elk examen dat je aflegt. Wil je graag meer weten over educatief verlof? Dan lees je best eens de vorige post waarin we educatief verlof uitgebreid bekijken.

Krijg ik financiële steun wanneer ik een opleiding wil starten?

Wanneer je in de Vlaamse Gemeenschap kiest voor opleiding om een diploma te behalen van het algemeen secundair onderwijs, technisch onderwijs of het beroepsonderwijs, dan krijg je financiële steun. Deze steun kan je krijgen in de vorm van opleidingscheques. Meer over opleidingscheques vind je hier.

Waar moet ik mijn examens afleggen voor de Examencommissie?

De examens leg je af in het Consciencegebouw in Brussel. Het gebouw bevindt zich vlak bij het station van Brussel noord en is daarom dus makkelijk bereikbaar. Hier kan je terecht voor al je digitale, schriftelijke of mondelinge examens. Wanneer je een specifiek praktijkvak hebt opgenomen, dan kan jouw examen op een andere locatie plaatsvinden. Je vindt er meer over op de website van de examencommissie.

Geschreven door Thomas
Als oprichter van deze website tracht ik een zo volledig mogelijk overzicht te geven van alle thuisopleidingen, cursussen en studies die er beschikbaar zijn. Ik probeer zelf ook zoveel mogelijk bij te leren.

Mijnstudie.be

Over ons
Blog
Contact
Privacy